COSM-ETHICS DICTIONARY

Bergamot Yağı
:
Sitrus meyvelerinden elde edilen ve bazı parfümlerde kullanılan yağ tipi bileşen.
A

Akne
:
Yağ bezlerinin kronik inflamasyonu sonucu yaptığı salgılar yüzünden gerçekleşen bir cilt bozukluğudur. Yağ bezlerinin gereğinden fazla çalışması ve hormonal değişiklikler ile bağdaştırılır.

Akne formülü: Uygun oranda salisilik asit kullanın. Salisilik asidin yarattığı kurumayı tolere etmek için uygun bir geri yağlandırıcı kullanın. Daha fazla bilgi için lütfen bize ulaşın:
Allantoin
:
Anti-iritan özelliği sayesinde bebek ürünleri gibi hassas cilt ürünlerinde kullanılan ürik asit türevi.
Azulin
:
Papatya çiçeklerinden elde edilen, yatıştırıcı ve anti-inflamatuar özelliğe sahip bileşen.
B

Beeswax
:
Saç ve cilt ürünlerinde erime noktasını ayarlamak, ürünün dokusunu değiştirmek gibi özellikleri için sıkça kullanılan, arılar tarafından yapılan doğal bir vakstır.
Bentonit
:
Volkanik küllerden türemiş, kozmetikte yağ ve sebum emici, kalınlaştırıcı ve askıda tutucu olarak kullanılan bileşen.
C

Cilt Soyucular
:
AHA ya da BHA asitlerini içeren, serum, maske, losyon gibi ürünlerdir. Cildin üst tabakasını soyarak canlandırırlar.

Cilt soyucular için bir kaç ipucu; Glikolik asit ya da salisilik asit en çok kullanılan cilt soyuculardır. Profesyonel kullanım ürünü formüle etmek için asidin derişimini arttırın. Cilt soyucu üründen sonra mutlaka UV korumalı ürün kullanın.
Carbomer
:
Kozmetikte kalınlaştırıcı ve süspanse edici olarak kullanılan çapraz bağlı yapıdaki akrilik asit polimeri.
Cetearyl Alcohol
:
Cetyl ve Stearyl alkollerin degisik oranlarda karışımlarından oluşan, emülgatör özellikli yağ alkolü.
D

Deodorant
:
İstenmeyen kokuları gideren üründür. Stik, sprey ya da likit formda olabilir.
D&C Renkleri
:
İlaç ve kozmetiklerde kullanılan FDA onaylı renkler listesi.
Dimetileter
:
Bazı aerosol şekillendiricilerde itici gaz olarak kullanılan, suda çözünen gaz.
E

Epidermis
:
Cildin en dış yüzeyindeki epitel tabakalı kısmıdır.
Elastin
:
Dermiste bulunan, cildin elastikliği ve dokusundan sorumlu yapılardan biri olan protein yapısı.
Emulsiyon
:
İki ya da daha fazla birbiri ile karışmayan fazın emülgatör(ler) yardımı ile tek faz halinde stabil olarak kaldığı yapı. Termodinamik olarak tüm emülsiyonlar stabil değildir, belli süre sonra fazların ayrılması beklenir.
F

Fondöten
:
Cilt bozukluklarını kapatmak, cildi düzgünleştirmek, cildi güneşten korumak ve cilde renk vermek için uygulanan, krem losyon dokusundaki renklendirici makyaj ürünüdür.
Folikül
:
Saç kökünün bulunduğu, deri üzerindeki küçük boşluk.
Formaldehit
:
Metil alkolün oksidasyonu ile elde edilen, güçlü dezenfektan özelliği ile kozmetikte uzun süre koruyucu olarak kullanılmış olan ancak kanserojen olarak bilinen madde.
G

Güneş Kremi
:
UV filtreleri içeren, güneşin zararlı ışınlarından cildi koruyan, sağlıklı bronzlaşmaya yardımcı olan üründür.

Güneş kremi formülü ipuçları: UVA ve UVB filtrelerini optimum oranda kullanın. Bu filtreleri iyi çözmek için ve cilt hissini güzelleştirmek için uygun yağları kullanın. Güneş ürünlerinde mineral yağı kullanmayın.

Daha fazla bilgi için lütfen bize ulaşın...
Gliserin
:
Bitkisel ve hayvansal bazı yağların hidrolizi ile elde edilen, renksiz likit formda, çözücü, emolyen ve humektan olarak kullanılan bileşen.
Gum Arabik
:
Akasya ağaçlarından elde edilen, emulgatör, kalınlaştırıcı ve stabilizatör olarak kullanılan bileşen.
H

Hidrokinon
:
Anti-oksidan ve renk açıcı olarak kullanılan kimyasaldır.
Hidrojene Lanolin
:
Hidrojen ile muamele edilmiş lanolin. Bu tip lanolinin emolyen özellikleri mevcuttur ancak renk, koku ve yapışkanlık gibi istenmeyen özellikleri giderilmiş olur.
Hiperpigmentasyon
:
Cildin bazı bölgelerinde melaninin daha fazla üretilmesi ile karakterize edilen durum.
I

İnorganik UV filtreleri
:
Güneş kremlerinde kullanılan Titanyum Dioksit ve Çinko oksit için kullanılan genel terimdir.
İzopropil Alkol
:
Solvent ve dezenfektan olarak kullanılan, keskin kokusu ile karakterize olmuş alkol tipi.
Infrared
:
Işık spektrumunda 750 nm ile 1 mikrometre arasında yer alan, doğrudan alınan güneş ışığının yaklaşık yarısını oluşturan ışıma tip.
K

Keratin
:
Saç ve tırnağın temel yapı taşı olan, sağlam, suda çözünmeyen, lifli dokudaki bir protein ailesinin genel ismidir.
Kaolin
:
Çamur maskesi, kil maskesi gibi ürünlerde kullanılan sebum emici özelliğe sahip kil benzeri doğal bileşen.
Kolajen
:
Dermisin kuru ağırlığının yaklaşık %95?ini oluşturan, fibroblastlar tarafından üretilen, cildin doku ve elastikiyetinden sorumlu lifsi protein yapı.
L

Laurik Asit
:
Defne yağı ve hindistan cevizi yağından elde edilen, bazı sabunların ve kozmetik ürünlerin yapımından kullanılan yağ asididir.
Laktik Asit
:
Cilt soyucu ürün ve uygulamalarda kullanılan, stratum corneum?u yenileme özelliğine sahip alfahidroksi asit türü.
Lipid
:
Suda çözünmeyen organik bir grup bileşenden oluşan geniş bir kimyasal aile. Bu aileye vakslar, steroller, yağlar dahildir.
M

Melanin
:
Epidermiste, saç korteksinde ve gözün koroid tabakasında bulunan, renk veren ve ışığın zararlı etkilerinden koruyan pigmenttir.
Mannitol
:
Renksiz, hayvansal ve bitkisel kaynaklardan elde edilebilen, krem ve losyonlarda humektan olarak kullanılan kristalin yapıda bir alkol.
Myrrh (Mür):
:
Özellikle Yakın Doğu'da ilaç yapımında ve parfümeride yararlanılan, kokulu, yapışkan bir reçine türü.
N

Nötralizan
:
Kozmetikte pH ayarı yapmak, asitleri nötralize etmek için kullanılan sodium hidroksit, trietanolamin gibi maddelere verilen genel isimdir.
Niasinamid
:
Vitamin B3 olarak bilinen niyasin?in amid halidir. Cilt beyazlatıcılarda ve anti-akne ürünlerinde kullanılır
Nitroselüloz
:
Selüloz ile nitrik asidin reaksiyonundan elde edilen ve tırnak cilalarında kullanılan granüler yapıdaki bileşen.
O

Oleik Asit
:
Yağlı hisse sahip, şampuanlarda, merhemlerde ve sabunlarda kullanılan yağ asididir.
Oksitleyici Ajan
:
Oksijen sağlayarak bir kimyasal reaksiyona sebep olan kimyasal madde, örneğin hidrojen peroksit.
P

Peptit
:
İki ya da daha fazla aminoasitten oluşan, kozmetikte anti-aging uygulamalarında sıkça kullanılan kimyasalların genel adıdır.
Papilla (Dermal Papilla)
:
Dermiste saç folikülünün hemen altında yer alan, saç kılının metabolizmasından sorumlu küçük koni şeklindeki yapı.
Paraben
:
Farklı türevleri kozmetikte koruyucu olarak kullanılan parahidroksibenzoat?ın genel olarak bilinen ismi.
R

Reoloji
:
Bir kozmetik ürünün akışkanlığının ve fiziksel yapısının incelendiği bilim dalıdır ve ürünün akış profiline (viskozite) dair özelliklerinin tümüdür.
Retinoik Asit
:
Cilde topikal olarak uygulanabilen, kırışıklıklara karşı etkili A vitamini türevi.
RNA
:
Hücrelerin çekirdeği ve sitoplazmada bulunan, protein sentezinden sorumlu yüksek molekül ağırlıklı nükleik asit.
S

Solvent
:
Bir maddeyi çözen bir diğer maddedir.
Şampuan
:
Saç derisi ve saç için tasarlanmış, masaj ve friksiyon hareketleri ile uygulanan, sabun ve deterjan tipinde maddeler içeren ve bu maddeler sayesinde saçı ve saç derisini temizleyen üründür.

Şampuan formülü ipuçları: Sodyum klorür miktarını optimumda tutun.
Taramayı kolaylaştırmak için katyonik ajan kullanın.
Daha fazla bilgi için lütfen bize ulaşın...
Sülfür Bağları
:
Saçtaki aminoasit bağlarını bir arada tutan zıt elektrik yüklerinin çekimi ile oluşan sülfür çapraz bağları.
Silikon
:
Silisten elde edilmiş, suya dayanıklılık, cilt ve saç hislerini modifiye etme, solvent görevi görme gibi özellikleri ile bilinen kendine has özellikleri olan kimyasal sınıfı.
T

Traş Jeli
:
Aerosol (gazlı) ya da aerosol olmayan, erkek ve kadın kullanımı için ayrı türleri bulunan, istenmeyen kıl ve tüyleri almak için tasarlanmış üründür.

Traş jeli formülü ipuçları:Traş Jeli için bir kaç ipucu;
Kayganlaştırıcı malzeme kullanın.
Köpük stabilizasyon ajanı kullanın.
Daha fazla bilgi için lütfen bize ulaşın...
Trigliserit
:
Ciltte adipositlerde bulunan, 3 molekül yağ asidi ile gliserinin birleşiminden oluşan moleküller.
Triptofan
:
Saçın mekanik kuvvetinden sorumlu proteinlerde yer alan aminoasit.
U

UV Işınımı
:
Elektromanyetik spektrumda 100 ile 400 nm arasında kalan kısma verilen isimdir.
Üre
:
Yoğun nemlendirici kremlerde ve dermokozmetiklerde kullanılan renksiz kristalin madde.
V

Vitamin
:
Normal ve sağlıklı bir insan metabolizması için belirli miktarlarda alınımı gerekli olan, bazı gıdalarda bulunan, bazı tipleri insan vücudunda sentezlenebilen organik kimyasallardır.
Viskozite
:
Sıvı bir maddenin yoğunluğunun, kalınlığının derecesi, akmaya karşı direncinin ölçüsü.
Violet Işını
:
Yüksek frekanslı, orta voltajlı ve amperajlı, elektrik akımı. Tesla akımı olarak da bilinir.
Y

Yağ
:
Kozmetikte, yağ asitleri, yağlar, uzun zincirli esterler gibi yumuşatıcı ve kalınlaştırıcı ajanlara verilen genel isimdir.
Ylang Ylang
:
Asya'da yetişen, yeşil-sarı çiçeklerinden parfüm yağı elde edilen ağaç türü.
Z

Zeolit
:
Doğal ya da sentetik silikatlardan oluşan, kozmetikte yağ emici özelliği ile bilinen mineral malzemedir.
Untitled Document